MISLI PREDSEDNIC

Misli predsednice 2017/2018

PUSTIMO TRAJNO SLED

Pozdravljeni!

V leto mojega predsedovanja Inner Wheel klubu Ljubljana stopam z navdihom in pomočjo energije vseh preteklih predsednic ter podporo prijateljic, članic našega kluba. Tudi z inspiracijo naše mednarodne predsednice dr. Kapile Gupta, ki je za slogan svojega obdobja v Inner Wheel letu 2017/2018 izbrala zgornjo misel: »Leave a lasting Legacy«. Mi smo jo v slovenščino prevedle kot poslanico prihodnjim generacijam. Da pustimo za sabo trajno sled našega prizadevanja in delovanja v duhu prijateljstva med nami in prijateljstva za druge ter seveda pomoč drugim, zlasti socialno šibkim posameznikom.

Kakšen prelep večer je bil ob moji potrditvi! Ob takih dnevih včasih pomislimo, kako bi bilo lepo, če bi legli pod cvetoče drevo in si predstavljali, da je cel svet tako lep kot košček travnika, na katerem počivamo. Zožimo zenice, zagledamo osrčje enega samega cveta. A ta osrečenost, osredotočenost traja samo nekaj trenutkov. Spet se zarišejo cvetni listi, cvetovi okrog našega cveta, listi, veje, med njimi se zalesketa modro nebo. In zavemo se, da počitek traja samo trenutek, trenutek odmika, trenutek nedejavnosti. Ves preostali čas pa se soočamo z drugimi ljudmi, tudi znanci in prijatelji na naših poteh. Spopadamo se s sprotnimi problemi, rešujemo, skušamo razumeti. In nenehno stojimo pred nečim novim, neznanim, saj pravzaprav vsega ni mogoče predvideti. In prav to nepredvidljivo nas sili, da moramo biti neprestano pripravljeni na učenje, dajanje, sprejemanje in akcijo. Ko se nehamo učiti in dajati ter služiti v žlahtnem pomenu besede, pravzaprav ustavimo korak in se sprijaznimo s tem, da ne bomo ničesar novega več odkrili... Zdaj nismo pod cvetočim drevesom, nismo pa daleč stran. Del drevesa smo in del skupnega drevesa so tudi vsi, ki so potrebni naše pomoči, da bo vsem skupaj bolje in lepše, kar se bomo z novo ekipo potrudili tudi v tem Inner Wheel letu.

Pred nas novo leto prinaša nove izzive, med drugim bomo v letu 2018 praznovali 20. obletnico obstoja našega kluba. Zazrtost v prihodnost, s spoštovanjem prehojene poti. Vsaka od nas članic nosi svoj osebni pečat, odtis in del svoje žlahtne energije. Kot biseri na eni prelepi skupni ogrlici prijateljstva in povezanosti. Naj se še naprej dopolnjujemo kot delčki sestavljanke notranjega kolesa. V duhu pravil našega statuta kluba in naših moralnih vrlin. S ciljem pomagati drugim in nenazadnje nuditi pomoč tudi vsaki posamezni med nami. Še naprej bomo pomagale svojim varovancem v projektu »Botrstvo« in nudile tudi različne druge pomoči, bolj ali manj bogate, a vedno z empatijo in pozitivnimi mislimi, da je vsak korak in vsako dajanje dragoceno in pušča sledi.

Hvala, da ste z nami!

Alenka Košorok Humar

Predsednica Inner Wheel Ljubljana
2017/2018
Misli predsednice 2015/2016

Predsedovanje Klubu Inner Wheel Ljubljana je čast in odgovornost. Prijateljicam kluba IW Ljubljana, ki z veliko zavzetostjo, v duhu prijateljstva in sodelovanja ter ob upoštevanju humanitarnih načel uresničujete cilje Inner Wheela, se zahvaljujem za zaupanje za vodenje Kluba Inner Wheel Ljubljana v letu 2015/2016 in ga sprejemam kot osebno priznanje.

Biti članica Kluba Inner Wheel je privilegij, obenem pa tudi odgovornost, ki se izraža v odgovornosti do kluba, do njegovega obstoja in delovanja, vzdrževanja vrednot ter odgovornost do družbenega okolja. Geslo predsednice International Inner Wheel Charlotte De Vos za leto 2015/2016 se glasi »Unique & United«. Tudi za nas, članice Kluba Inner Wheel Ljubljana, bi lahko rekli, da ja vsaka naša članica »edinstvena« , zato smo si med seboj različne, vsaka je na svojem področju delovanja odgovorna, sposobna, pomembna. Zavedajoč se pomena in moči naše različnosti pa vemo, da nas to bogati, zato skupaj, povezane, veliko zmoremo in dosežemo tudi v našem ženskem združenju, ki je del največje ženske dobrodelne organizacije in sestavni del civilne družbe. Naša povezanost omogoča, da z medsebojnim sodelovanjem, zavzetostjo za uresničevanje ciljev Kluba IW, spoštovanjem vsake med nami in osredotočenostjo na skupne aktivnosti za tiste, ki našo pomoč potrebujejo, zmoremo skoraj vse. Zato sem prepričana, da se tudi me pridružujemo in uresničujemo letošnje geslo predsednice International Inner Wheela.

Programske aktivnosti za leto 2015/2016 predstavljajo nadaljevanje že začetih projektov našega kluba. Prizadevala si bom, da nadaljujemo s projekti pomoči otrokom iz socialno šibkih družin in s projektom botrstva otrokom v Domu Malči Belič, da jim olajšamo stiske in pomagamo premoščati težave ter na ta način zagotavljamo naše osnovno poslanstvo. Z dobrodelnim Miklavževim bazarjem smo se tudi tokrat izkazale s pripravo izvirnih, privlačnih in res raznovrstnih izdelkov ter dobrot, ki smo jih ponudile na bazarju, z zbranimi sredstvi pa smo pomagale otrokom v sedmih družinah v stiski.

Še prav posebej želim izpostaviti razvoj in vzdrževanje prijateljstva med nami, z druženjem, obravnavo različnih tem, ki nas zanimajo in se jim posvetimo na klubskih sestankih. Pridružitev novih članic v klubu me veseli in potrjuje v prepričanju, da si prizadevamo za prave vrednote. Posvetile se bomo prijateljskemu sodelovanju z Inner Wheel klubom Maribor, s pobratenimi klubi IW iz sosednjih držav, zlasti s pobratenim klubom Inner Wheel Trst in vzpostavili kontakte z novimi klubi Inner Wheel.

Predsedovanje klubu Inner Wheel je kot zob v kolesju, ki se premika z vsakim innerwheelovskim letom, zato ga v letu 2015/2016, ko predsedujem Klubu IW Ljubljana, jemljem kot priložnost, da prispevam k uresničevanju ciljev našega kluba, v dobrobit drugih ljudi in skupnosti.

Elda Gregorič Rogelj


Predsednica Inner Wheel Ljubljana
2015/2016Nagovor predsednice 2014/2015

Pred mano je težka naloga, nagovor pišem, ko je predsedniški mandat 2014/2015 že zaključen. Dovolite mi, da vam podam nekaj misli in občutenj, ki so se mi utrinjala v tem letu.

Naš klub IW Ljubljana je prav poseben. V čast in zadovoljstvo mi je sodelovati z vami prijateljice, saj prav vse posvečate svoje misli in jih tudi udejanjate v dobro tistih, ki so pomoči potrebni. Klub je poseben tudi zato, ker ste drage prijateljice sposobne, odgovorne in uspešne na raznih področjih svojega delovanja. In si seveda med seboj tudi zelo različne, kar daje poseben čar klubskemu življenju.

Prav zaradi različnosti smo tudi v letu mojega predsednikovanja uspele realizirati mnoge dobrodelne projekte in ustvariti živahno klubsko dogajanje. Predsednica IIW Abha Gupta je za to leto pripravila slogan »Light the path«, ki smo ga poslovenile v »Osvetlimo pot«. Slogan se je zelo dobro prijel, v našem klubu smo mu sledile skorajda dobesedno. Najbolj odmeven je bil projekt nakupa specialne elektronske lupe za slabovidno deklico Emo. Realizaciji projekta smo posvetile tradicionalni Miklavžev bazar, na katerem so se nam v velikem številu pridružile prijateljice Districta 206 iz italijanskih klubov iz Trsta, Vidma, Cervignana in Čedada ter prijateljice iz IWC Maribora. Dodam naj samo: v slogi je moč, za dobrodelni bazar smo napekle, nakuhale, narisale, pripravile olja in dišave …, da se je miza šibila od dobrot. Hvala prav vsem sodelujočim za ta enkraten dogodek. Ema je pridobila nujno potreben pripomoček, v Zavodu za slepo in slabovidno mladino nam je pripravila predstavitev uporabe lupe in takoj smo videle, da je prišla v prave (zelo vedoželjne) roke.

Seveda pa ne smem pozabiti na druge naše tradicionalne projekte: vključenost v projekt botrstva z Domom Malči Beličeve, pomoč družinam in otrokom, katerih napredku ali tudi težkim situacijam sledimo več let, ter pomoč našim očem skritim ali kakorkoli izpostavljenim ljudem v stiski, do katerih smo našle pot preko patronažne službe.

Prijateljevanju in druženju je bil namenjen jesenski izlet v Trst. Slaba vremenska napoved, a izšlo se je čisto drugače. Vreme nam je služilo, vodič je bil zelo zgovoren in poln znanja, na koncu pa kraljevska pogostitev pri Špacapanu v Komnu. Upam, da ste drage prijateljice, seveda s soprogi in partnerji, uživale prav toliko kot jaz.

Zaključim naj z mislijo: predsednikovanje IW klubu je projekt, lotila sem se ga predvsem z dobro voljo in precej energije. In vedno sem imela v mislih, da karkoli prinese naslednji dan, je potrebno obrniti na dobro stran. Poslanstvo IW sta dobrodelnost in prijateljstvo in tako naj tudi ostane.

Alenka Žnidarič Stresen


Predsednica IW kluba Ljubljana
2014/2015Beseda predsednice 2010/2011

Kot trinajsta predsednica Inner Wheel kluba Ljubljana želim v letu 2010/2011 nadaljevati s projekti pomoči tistim, ki jo potrebujejo, in poskrbeti za grajenje vezi med prijateljicami tako v klubu kot znotraj svetovne Inner Wheel organizacije.

V zadnjih letih je bila naša pomoč zaradi krize predvsem socialna; pomagale smo v primerih, ko ljudje niso imeli sredstev niti za najosnovnejše potrebe. Prepričana sem, da iz ženskega (pa tudi materinskega) vidika stisko pogosto vidimo in začutimo drugače in na tak način tudi pomagamo: s pogovorom, z mesečno žepnino, s preskrbo učnih pripomočkov …

Vsaka članica je pomemben člen organizacije. Prizadevamo si za medsebojno razumevanje ter prijetno vzdušje na naših srečanjih in dejavnostih. Pred tremi leti nas je obiskala takratna svetovna predsednica IW, ga. Janet Day, letos pa sem se imela priložnost sestati s predsednico odbora za organizacijo svetovnega kongresa IW Istanbul 2012, go. Ülkü Somer. Ga. Somer je poudarila pomen moči, ki ga imata svetovno združenje Inner Wheel in njegove članice.

Naš klub je pobraten z IW klubom Trst, sodelujemo pa tudi s klubi iz področja nekdanje republike Jugoslavije, predvsem z IW klubom Pula. S prijateljicami, s katerimi vzdržujemo stike, se zelo rade družimo in si po svojih močeh med sabo pomagamo, ko je to potrebno. Tudi v Sloveniji nismo same; idejo Inner Wheela gradimo s prijateljicami iz IW kluba Maribor, s katerimi si želimo sodelovati še bolj uspešno.

Čeprav si želim, da bi bile svetovne razmere prijaznejše do vseh ljudi, bomo članice IW kluba Ljubljana vedno priskočile na pomoč prepričljivo, s sočutjem in vztrajnostjo (geslo letošnje svetovne predsednice IW Pallavi Shah).

Suzana Domijan


Predsednica IW kluba Ljubljana
2010/2011V Innerwheel letu 2009/10

V Innerwheel letu 2009/10 smo predvsem nadaljevale z že utečenimi projekti. Sodelovale smo z domom Malči Belič. Dvema gojencema smo plačevale žepnino, udeležile smo se njihovih prireditev, ob novem letu smo kupile njihove čestitke in jih tudi pomagale prodati. V prazničnem decembru smo jih obdarile in jim kupile karte za kino.
Sodelovali smo tudi z Iskrico Nedeljskega. Še naprej smo vsak mesec namenile finančno pomoč družini v Kočevski Reki, petim družinam v stiski smo plačale zapadle položnice, družini iz Litije smo podarile rabljen računalnik, računalniško mizo in obleke.
Nekaj učencem smo pomagale, da so se udeležili šole v naravi.
Ob Miklavžu in veliki noči smo se pridružile akcijam Rotaract kluba Ljubljana. Ob njihovi petnajstletnici smo namenile prispevek za njihov humanitarni program.
Naši sestanki so tudi prijetno druženje. Obiskale smo Semeniško knjižnico v Ljubljani ter Botanični vrt. Pridružile smo se Rotarijcem pri izletu na Cerkniško jezero in grad Snežnik. Skupaj smo se odpravili tudi na izlet v Rezijo.
Letos smo z Rotarijci prvič organizirali skupno božično-novoletno prireditev, ki je bila zelo prijetna in dobro obiskana.
Sodelovale smo z Innerwheel kluboma iz Maribora in Trsta. S Tržačankami smo šle na izlet na italijansko stran Brd v vilo Russiz.
Na sestankih smo prisluhnile zanimivim predavateljem: dr. Erika Prijatelj, psihologinja in uršulinka, nam je predavala o zorenju človeka od rojstva do smrti, častna Slovenka leta, gospa Anita Ogulin, pa o socialnih stiskah otrok in družin. Naša članica Ksenija Božič je imela predavanje o upravljanju s človeškimi viri, gospod Peter Hawlina pa nas je poučil o rodoslovju in kako se lahko lotimo izdelave družinskega drevesa.
Preživele smo zanimivo in tudi uspešno leto.

Simona Gradišek
Predsednica Innerwheel kluba Ljubljana 2009/2010Deseta obletnica

Inner Wheel klubu Ljubljana predsedujem kot enajsta predsednica v letu, ko obhajamo deseto obletnico ustanovitve 28. novembra 1998, ko nam je ustanovno listino podelila prijateljica Ida Dubbledam de Klerk, prejšnja predsednica IIW 1995/1996.To me navdaja s ponosom, obenem pa čutim veliko odgovornost za vodenje kluba v tem prelomnem letu. Zahvaljujem se prijateljicam za zaupanje, sodelovanje in pomoč pri delu v letošnjem IW letu. Skupaj bomo naredile veliko dobrega, naredile življenje znosnejše za tiste, ki našo pomoč potrebujejo in jim prinesle malo sonca in veselja…

Nekaj velikih in pomembnih korakov smo v desetih letih že naredile. Veliko projektov smo uspešno uresničile:

 • številnim družinam in posameznikom smo pomagale, da so varno prebrodili težave in z upanjem pogledali v prihodnost,
 • stale smo ob strani obupanim ljudem v najtežjih trenutkih, ko jih je kruta usoda globoko prizadela,
 • nekaj otrokom in mladostnikom smo pomagale prestopiti v tistem trenutku zanje previsoko stopnico v prihodnost; mladeniču, ki je bil kot begunec iz daljne dežele, sam in izgubljen pri nas v Ljubljani, še vedno vsaj malo lajšamo stisko s skromnim denarnim prispevkom in besedami vzpodbude.
 • Imamo Statut IIW v svojem jeziku,
 • in spletno stran svojega kluba, kar nam omogoča povezovanje z našimi prijateljicami po vsem svetu.
 • Napisale smo že kar nekaj prispevkov o delovanju našega kluba, o naših projektih in o naši prelepi domovini v Newsletter (Newsletter), revijo IIW, ki jo berejo članice združenja po vsem svetu.

Spoštujemo in gojimo duha prijateljskega sodelovanja in razumevanja med seboj in z Inner Wheel klubi v sosednjih državah, na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in širše v Franciji, Združenem kraljestvu, Indiji in Kanadi. Pred dvema letoma je naša dva slovenska kluba, čeprav relativno mlada in ne velika, obiskala predsednica International Inner Wheel, najpomembnejša funkcionarka v združenju IIW. Njen obisk in pohvala sta nas še bolj vzpodbudila za nadaljnje delo.

Vizija Margarette Golding, da se družimo ženske v prijateljstvu, da bi bile v pomoč skupnosti in da bi podpirale mednarodno razumevanje, živi in tudi me, članice IW kluba Ljubljana, jo uresničujemo in smo del te vizije. Naši projekti niso ozko usmerjeni samo k ženskam, prednost pa vseeno dajemo socialnim, ekonomskim in izobraževalnim potrebam otrok, mladostnikov in žensk.

Naj povzamem nekaj misli iz odmevnega govora, ki ga je imela 16. junija 2008 predsednica IIW 2007/2008 Kamala Ramakrishnan na mednarodni rotarijski konvenciji ZDA v Los Angelesu.

 • IW ni stranska veja Rotaryja, me imamo svoj lastni statut in svoj glavni sedež v mestu Sale pri Manchestru v Združenem kraljestvu.
 • V zadnjih letih nas pogosto sprašujejo, zakaj še vztrajamo v IW, sedaj ko bi lahko postale rotarijke...
 • Ravno zaradi tega, ker smo zadovoljne, da smo vse-ženska organizacija, ker nas veže prav posebna vez, ki jo je težko opisati...V IW se ženske ne borimo za prestiž v svetu moških, pač pa smo srečne, da smo in ostanemo ženske…
 • Me le redko same speljemo velike in drage projekte, kljub temu pa smo ponosne na svoj
 • Osebni prispevek in pomembne malenkosti, ki prihajajo iz srca.
 • Če rotarijci zberejo sredstva in kupijo invalidski voziček za otroka, je naš prispevek topla odejica in prijazen, topel, nežen plišast medvedek, ki bo čakal in tolažil tistega, ki bo voziček moral uporabljati. In seveda, naša prisotnost, beseda, pravljica za otroka, naš čas…
 • Po katastrofalnih poplavah ne moremo zgraditi novih hiš za prizadete, pohitimo pa k prizadetim ljudem s hrano in najnujnejšim kar se da kmalu, da jih vsaj malo potolažimo in jim vlijemo upanje in pogum za naprej. Na koncu je prijateljica Kamala Ramakrishnan rotarijcem podala roko prijateljstva in jim namenila še citat Raja Sabooja, prejšnjega predsednika združenja Rotary International:

»Z dobroto kot svojim globokim prepričanjem, ponižnostjo kot svojim vodilom na poti, in z mirom kot našim stalnim ciljem » delajmo skupaj za dobro ljudi...


To lahko tudi me, članice IW kluba Ljubljana, sprejmemo kot svoje vodilo v prizadevanjih za dobro drugih. Uresničujmo sanje in s svojim delom naredimo življenje lepše tudi manj srečnim ljudem, ki živijo ne daleč od nas v pomanjkanju. Tudi oni imajo samo eno samo življenje in pravico do sončnih trenutkov veselja in sreče in kakor je rekla Kamala, ko je citirala velikega indijskega misleca Swami Vivekananda:

»Če v tem peklenskem svetu lahko prineseš v srce ene same osebe malo veselja in miru za en sam dan, je to vsa resnica.«


In še verz našega velikega slovenskega pesnika Toneta Pavčka:

Na svetu si, da gledaš sonce.
Na svetu si, da greš za soncem.
Na svetu si, da sam si sonce
in da s sveta odganjaš sence.


Nataša Bižal Plausteiner
Predsednica IW kluba Ljubljana 2008/2009Nesebična pomoč

Dobrodošli na spletnem mestu Inner Wheel kluba, dobrodelnega društva, katerega cilj je pomoč mladim ljudem in družinam, ki so se v spletu okoliščin znašli v hudi socialni stiski.

Leta 1998 ustanovljeni klub je sestrska organizacija Rotary kluba in del mednarodne mreže z osemdesetletno tradicijo ter z več kot sto tisoč članicami v sto državah sveta. Slovenski klub šteje štiriintrideset članic, ki jih druži zavest o socialnih razlikah, sočutje in pripravljenost pomagati ljudem v težkih razmerah.

Prepričane smo, da je varno družinsko okolje eden najpomembnejših dejavnikov za konstruktivni razvoj mladih posameznic in posameznikov. Vendar pa nekateri starši za svoje otroke ne morejo zgraditi varnega družinskega gnezda. Temu je med drugimi lahko vzrok tudi ekonomska šibkost, ki otroke in starše pahne še v socialno izločenost in v hudo duševno stisko; ko se prebijamo iz dneva v dan, namreč le stežka vidimo prihodnost. Dostikrat je dovolj že preprosta denarna pomoč, da takšne družine najdejo pot iz začaranega kroga problemov. Naše vrednote tako udejanjamo v sodelovanju s pobudami kot je Iskrica Nedeljskega, s katero poskušamo socialno šibkim družinam omogočiti trdnejša izhodišča za boljši jutri.

Nekateri otroci zaradi posebnih potreb ne morejo odraščati v družinskem krogu. V domu Malči Belič, živijo otroci, ki so jih zaznamovale hude socialne in zdravstvene težave. Osebje doma si s strokovnim znanjem in s skrbnostjo prizadeva k čim lepšemu vsakdanu malih oskrbovancev, a kjer je stiska velika, ni ljubezni in podpore nikoli preveč. Članice kluba smo tako trem otrokom postale botre. Pomagamo jim pri učenju in jim dajemo mesečno žepnino, oni pa nas razveseljujejo s svojimi izdelki, ki pričajo o tem, da človeška domišljija ne pozna meja.

Članice kluba Inner Wheel vodi zavest o tem, da nesebična pomoč ljudem v stiski in širokosrčnost nista privilegij, temveč bistvena človeška naravnanost in sestavina tiste čarobne snovi, ki posameznice in posameznike povezuje v skupnost.

Nataša Jenčič
Predsednica IW kluba Ljubljana 2006/2007Okrepimo prijateljstvo

OKREPIMO PRIJATELJSTVO, OSVETLIMO GA! SE POZNATE?
Ta napis, ki stoji pred vhodom v Apolonov tempelj v Delfih, je bil izhodišče mojega današnjega razmišljanja.
Prijateljstvo - kaj je to? Kdo je moj prijatelj? Ali ga poznam in predvsem ali poznam sebe? Kdo sem? Kakšen sem?

Odgovori na ta vprašanja pa so osnova za vsak medsebojni odnos in za vsako prijateljstvo. Beseda prijateljstvo je širok pojem, velikokrat prehitro in prelahko uporabljena-tudi v Rotary in Inner Wheelu, kjer je sicer ta beseda napisana z veliko začetnico. Pomen prijateljstva je psihološko gledano neizmerljivo velik, najpomembnejše sporočilo človeku, da lahko funkcionira kot človek. Bistvo vsega pa je v človeku samem. Kolikor bolj cenimo sebe, toliko bolj znamo in zmoremo ceniti druge, s tem pa onemogočimo zavistnost in agresivnost. Stik z drugimi lahko navežeš šele, če se sam odpreš drugim, jih spoštuješ, četudi so drugače misleči. Morda se kasneje izkaže, da so nam bližje, kot smo jih sprva ocenili, samo treba jim je dati priložnost, da jih res spoznamo.

Postavimo se torej pred ogledalo in poskusimo odkriti, kdo smo. Potem bomo resnično lahko spoznali tudi druge. Zato naj bo moja zaključna misel: »Odkrij sebe in naučil se boš odkrivati in razumeti druge!«

Vaša prva predsednica,
Joži Drese